Øl & Mat 23.02.13

23. februar ble det i undertegnedes regi avholdt en aldri så liten reise i «øl & mat»-landskapet her i huset – i den grad det kan kalles et landskap. Det kan vel mer kalles et eksperiment med spontane tanker, behov og ønsker som skulle utprøves og iverksettes. Bakgrunnen for denne kvelden var egentlig at jeg la merke til at det fantes en del ulike råvarer og øl i huset. Derfor ble spredte tanker om øl og mat gradvis til en helhetlig idé om et konsept som kanskje kunne funke. Om det gjorde det eller ikke, kan jo diskuteres. Noen av kombinasjonene øl/mat ble VELDIG gode, deler av maten ble «så som så».

Rett og Øl 1: Hvitløks- og chiliscampi og bacondadler m/Pilsner Urquell

Egentlig en grei opplevelse. Pils er friskt, særlig denne, og den har mer enn grei balanse mellom bitterhet og sødme, noe som noenlunde matchet maten også. Fin start på kvelden – og måltidet.

IMG_2124

Rett og Øl 2: Lun laks med blåskjellsaus m/Nøgne Ø Wit og Ægir Bøyla Blond Ale

Flere valg her altså. To gode hveteøl, men førstnevnte var i mine øyne både to og tre hakk bedre match til laksen og blåskjellsausen enn Ægirs hveteøl. Sausen var forresten basert på Hansa Premium, noe som tilførte litt bitterhet, men også litt syre og sødme – akkurat dét sausen trengte.

IMG_2127

Rett og Øl 3: Svineribbe med kidneybeans, svisker, appelsin og lakris m/Flying Dog Snake Dog IPA

Tidligere juler har kombinasjonen mellom svineribbe og norske IPAs (Nøgne Ø, Ægir) vært en vinner. Denne gangen ble svineribben og medfølgende smaksbomber satt opp mot en amerikansk IPA, med noe mindre tyngde og noe mer friskhet. Fungerte noenlunde dette også, og ølen fikk satt sitt særpreg, uten å ødelegge smakene i maten eller være for bitter eller tung.

IMG_2125

Rett og Øl 4: Reinsdyrsteik med søtpotet, rosenkål, portebellosoppstuing, rødvins- og einebærsjy og tyttebærsyltøy m/Nøgne Ø Brown Ale og Nøgne Ø Imperial Brown Ale

MYE god mat, og MYYYE god øl. En regel er at kraften i maten skal være på samme nivå som kraften i ølen – og omvendt. Reinsdyr er kraftig og smaksrikt kjøtt, og tilbehøret er ikke lett det heller. De utvalgte ølene passet meget godt – Brown Ale var kanskje innertier rent kombinasjonsmessig, mens Imperial Brown Ale er en bedre øl. Det ble førstnevnte til første porsjon, mens sistnevnte ble drukket til de siste bitene, og i minuttene etter at maten var spist opp og alle smakene fra maten fortsatt hang igjen i munnhule. Glimrende kombinasjon, men for tilgjengelighetens og prisens del anbefaler jeg Nøgne Ø Brown Ale, som med sitt tydelige sjokoladepreg fungerte meget bra til reinsdyret.

205711_10151442723645530_756103943_n

Rett og Øl 5: Pærekompott m/Mikkeller Spontancranberry

Superkombinasjon! Friskt, søtt og syrlig over hele linjen. Kanskje skulle dette vært balansert mer på noen måter, men akkurat der og da fungerte det perfekt.

IMG_2118

Rett og Øl 6: Hvit sjokoladekake med bringebærsoufflét og nøttebunn, og sjokolade- kaffe og lakrissaus m/BrewDog Abstrakt AB:06

En bra avslutning på måltidet og kvelden. Sjokolade, kaffe og lakris i både saus og øl, og masse sødme, friskhet og syre i kaken. Ikke FOR tungt, men en behagelig og balansert avslutning.

Noen av disse ølene burde være enkle å få tak i – andre er det vel verre med. Uansett fins det alternativer, og dette var bare mine erfaringer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s