«Ølbyen» Southampton

Går du med planer om å dra til England for å oppleve hva britisk ølkultur kan være på sitt beste? Da bør du sannsynligvis unngå å reise til Southampton, da du da hadde blitt skuffet. De siste årene har jeg erfart at det er mye mer spennende for min egen del å traske rundt i byer jeg besøker for å lete opp sjapper som selger spennende øl, enn det er å rappe med seg to mediokre vinflasker, en flaske Baccardi og en sekser med Carlsberg fra taxfree’en på Flesland. I fjor sommer var jeg for eksempel i Aalborg, og dumpet tilfeldigvis innom Vinspecialisten i sentrum og fikk med meg en del forskjellige flasker fra blant annet Fuller’s og Robinson’s. I tillegg fikk jeg derfra med meg 3-4 flasker danske akevitt, som jeg vil skrive om i et senere innlegg.

Tilbake til Southampton….

Jeg brukte en ettermiddag noen timer på å vandre gatelangs i eller i umiddelbar nærhet av hovedaksen i byen. Byen er omtrent på størrelse med Bergen, og er relativt oversiktlig. Ihvertfall bykjernen. I en av forstedene kunne jeg se en Liquor Store fra bussvinduet, men det passet seg ikke å stanse akkurat der og da. Det hadde vært for langt å spasere ditt på egenhånd også.

southampton map

Egne sjapper som selger spennende øl på flaske i Southampton er a) ikke-eksisterende, eller b) veldig vanskelige å finne. Et kjapt google-søk tilsier at det nok er alternativ b som er mest sannsynlig, men det får da være måte på hvor vrient det skal være å finne en brukbar sprit- og ølsjappe i en middels stor by i England. Skuffende!

Så da ble det den lokale Asda’en – britenes svar på Obs!’en, muligens? Jeg har jo være noen turer til USA, og likhetene mellom Asda i Southampton og de store matvarebutikkene i USA var slående. Ihvertfall når det kom til utvalg, plassering og prioritering av øl. En million liter pale lagers (Budweiser, Corona, Carling, Heineken, Carlsberg etc), også en endehylle med sterkøl. Faktisk mer cider enn sterkøl. Så her var det mulig å raske med seg en håndfull noenlunde spennende flasker. Men forhåpningene til England tatt i betraktning var resultatet nedslående. Litt belgisk ale, noe britisk strong ale, en kristallweizen og en bananøl. (I ettertid ble det supplert med to flasker hveteøl på tax-free’en på Flesland. Er det lov å håpe på ekspansjon der i gården….? Tenk hvor lykkelig jeg hadde blitt hvis Vinspecialisten Aalborg hadde åpnet sjappe på Flesland!)

taps

Skal man en runde på pub i Southampton, bør man heller ikke ha de store forhåpningene. Det vil si; hvis man håper på å finne utvalg á la Henriks eller Kontoret. Det virker som alle puber, fotballpuber som brune puber, har et standardutvalg, både på flaske og fat. Stella Artois, Greene King IPA, Foster’s, Kronenbourg, Carling, Heineken, Birra Moretti, cider, pluss noen til i samme sjanger. Friskt og kaldt, men akk så monotont i lengden. Selv hotellene og restaurantene hadde stort sett bare dette på kranene. På Frog and Parrot fant jeg en flaske Tyskie (polsk lager), og siden jeg skal til Gdansk om en måneds tid, fant jeg ut at dette var verdt å nevne. Eller sier vel stedets hjemmeside alt om hva jeg måtta ta til takk med disse dagene.

frogandparrot

Jaja, en bomtur og en erfaring rikere. Konklusjonen er at jeg nok ikke reiser til Southampton neste gang jeg skal hamstre øl.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s