Gdansk og Sopot, Polen

Jeg kan skrive litt om oppholdet i og rundt Gdansk. Kanskje ikke så mye fra Gdansk heller, men mer om hva man kan forvente seg av ølkultur i Polen. Hva får man hvis man bare tusler rundt og tar det første og beste man får servert av en ølmeny? Og hva får man eventuelt hvis man leter litt?

sopot

Sopot, Polen

Polen er på mange måter et veldig bra land. Det er en del spennende å se på, øl (og forøvrig mat og drikke ellers) er meget billig, og det er ikke så langt unna det kalde nord. Men: er man ølinteressert? Ikke forvent altfor mye fra en standard ølmeny på en pub eller restaurant. Her fins det stort sett pale lagers. Zywiec, Warka, Stella, Lech, Fosters, etc – pluss Pilsner Urquell. Jeg gikk selvsagt utelukkende for sistnevnte etter at jeg hadde prøvd de andre hver sin gang. Urquell slår jo egentlig aldri feil, mens de andre som ble listet opp over har jo en tendens til akkurat det. Dette var egentlig hotellpubene raskt oppsummert.

IMG_2583

Tar man turen inn til Gdansk sentrum, og spaserer litt i hovedgaten der, kan man oppdrive noe mer spennende øl. Valget var enkelt da en ølmeny tilbød Zywiec Porter til 15-16 norske kroner. Som nevnt i blogginnlegget om denne ølen – den trekker rett i hatten, men er knallgod og bunnsolid! Anbefales på det varmeste, og er absolutt verdt å drasse med seg hjem til Norge, hvis sjansen byr seg. På utestedene kommer den gjerne i 0,33 l flasker, på en lokal sjappe i nabobyen Sopot var den å oppdrive på halvlitersflasker, hvis man bare gadd å leite litt. For de som er kjente i området der, øverst i hovedgaten i Sopot, like ved kirken og før man går ned under togsporet, ligger det en liten sjappe på torget. Denne sjappen har sannsynligvis Sopots beste utvalg av øl på flaske og boks. Riktignok bare polsk øl (med noen få unntak), men et par av dem er virkelig verd å prøve. Amber Kozlak, Zywiec Premium og Zywiec Porter slo best an her i gården – men hver sin smak…

Browarmia Kozlak

Skal man på restaurant å spise i Polen, er det enkleste egentlig å følge personalets anbefalinger når det gjelder vin. Dette er de gode på – ølkunnskapen tror jeg det er verre med.

Helt til slutt vil jeg (til en viss grad) anbefale alle å ta en tur til Brovarnia Gdansk. Bryggerirestauranten i Gdansk. Prisvinnende også. Her lager de tre ulike typer øl. En lager, en amerikansk IPA og en dunkel. Dunkelen har de vunnet en eller annen pris for (tror det var beste polske øl i 2012 eller 2013). Den hadde de selvsagt ikke mer igjen av da vi var der – kritikkverdig i mine øyne. Lageren bestilte mitt reisefølge en 10-literstønne av. Den var helt grei. Noe tynn og smakløs, men frisk og lettdrikkelig. IPA’en ble prøvd etter måltidet (man måtte en ekstra tur til baren for å bestille denne), men det var verdt den 3o meter lange turen. Smakfull og frisk IPA med tydelige hint av Amerika, men noe tynn denne også.

Browarnia American IPA

Browarnia American IPA

Bryggeriet tok seg bryet med å lage litt ekstra show av åpningen av tønnen, mens en av bryggerne også satte av 10 minutter til å prate litt om historie og bryggekultur, samt om de enkelte ølene de brygget ved stedet.

Minuset? Maten var ikke all verdens på denne restauranten…

Alt i alt en grei tur ølmessig til Polen, Gdansk og Sopot, men det blir nok ikke førstevalget neste gang jeg skal bestemme destinasjon ut fra kvalitet og utvalg av øl.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s