Øl og mat

Kombinasjonen, samspillet og symbiosen mellom øl og mat er noe mange virkelig burde utforske. Selv er jeg en av dem som dessverre kom altfor sent i gang med utforskingen av dette området. Jeg skal her prøve å uttrykke noen av mine generelle tanker om dette samspillet, samt gi noen små drypp fra enkelte opplevelser.

Det kommer vel ikke som noe sjokk at jeg har beveget meg mer og mer bort fra å drikke vin til mat, og mer og mer over mot å kombinere mat med ulike typer øl. Noen enkle «grunnregler» finnes jo, og jeg kommer aldri til å bevege meg bort fra disse: lys og lett øl til mager fisk og mager fugl. Kraftigere øl til kraftigere, fettrik og krydret mat. Mørk og maltpreget øl til dessert. For eksempel. Men innenfor disse grove rammene er det lov å eksperimentere – mener jeg.

En annen grunnregel – hvis man er usikker på hvilket øl man skal velge til maten – er at kraften i ølet kan sammenlignes med «kraften» i maten. Spicy mat eller tung, fettrik mat fungerer dårlig med lyse lagere eller lette hveteøl. Humlesterke pils kræsjer med sjokoladedesserter. Krydret og fettrik mat (les: svinesteik, ribbe m/surkål) kan heller passe bedre i kombinasjon med en frisk pils eller kanskje en noe kraftigere IPA, for sjåføren kan det jo kanskje friste med Aass Uten eller en fruktigere BrewDog Nanny State? Og en bokk eller stout fungerer bedre til kaffe og saftige sjokoladekaker. Hvit fisk fortjener gjerne en hveteøl.

Lyse lagere, da? Som det jo kryr av i butikkene? Tja, de beste kan jo drikkes til grillet kylling om sommeren, eller som tørstedrikk. Ikke (!) finn på å helle Corona, Sol eller Budweiser i glasset når man inntar et bedre måltid. Det finnes så ufattelig mye bedre valg enn det. Har du ikke noe annet, sier du? Drikk vann….

Etter min mening kan øl drikkes til alt, alltid, og i alle sammenhenger. Før, under og etter ethvert måltid. Alle årstider, alle tider på døgnet. Det eneste jeg er nøye på, er signaleffekt i forhold til barn, eller respekt for voksne som jeg vet er avholdsmennesker.

Og for all del, selv om jeg er ølelsker, er det naturligvis ikke dermed sagt at jeg ikke er glad i andre alkoholholdige drikker.

Følg med på bloggen under avsnittet «Beste «øl og mat»-opplevelser» for tips i fremtiden!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s