Blindtest juleøl 2011

Julebordsesongen er omtrent samtidig som tiden for å teste årets juleøl. Tidlig desember 2011 ble 4 veldig forskjellige typer juleøl testet ut på et varierende og representativt utvalg fra den norske befolkningen. Resultatet var oppsiktsvekkende!

«Testpanelet» bestod av 18 personer i alderen 25-60 år, i en julebordssetting. Forholdene lå altså til rette; pent dekket bord, julemiddag ble spist parallelt med smakingen, akevitt var tilgjengelig, og stemningen og motivasjonen var god. Målet med testen var å finne ut hvor godt dette testutvalget likte 4 forskjellige øl, og i hvilken rekkefølge de da havnet på rent smaksmessig.

De 4 ølene som skulle bedømmes – uten at testpersonene fikk vite hvilke det var snakk om – var:

  • Nøgne Ø Underlig Jul
  • Hansa Vellagret Julebrygg (6,5%)
  • Santa Clausthaler
  • Aass Juleøl (4,5%)

Her var det altså 2 sterkøl, en butikkøl, og en alkoholfri. Deltakerne fikk så lang tid på seg til å smake som de ønsket, og det var tilnærmet ubegrenset øl tilgjengelig til smaking. Alle smakte minst en gang på alle øl.

Resultatet ble som følger (med snittpoengberegning i parantes):

  1. Hansa Vellagret Julebrygg (6,5%) – 8,5/10
  2. Aass Juleøl (4,5%) – 6/10
  3. Nøgne Ø Underlig Jul – 5,5/10
  4. Santa Clausthaler – 3/10

Vinneren av uhøytidelig blindtest av juleøl desember 2011 – Hansa Vellagret Julebrygg!

Her var det altså ingen tvil om at Hansa utklasset alle. Når sant skal sies, var 2011-utgaven av Hansa Julebrygg ikke like solid som 2010, men den var god, denne også. Men at denne skulle slå Underlig Jul, forundret meg, da denne er full av julekrydder og har mer aroma enn de andre på listen. At Aass også passerte Nøgne Øs øl, forteller kanskje at folk vil ha tradisjonell juleøl til julemiddagen. Det er også verd å nevne at den mest særegne ølen – Underlig Jul – hos hver enkelt deltaker enten scoret best eller dårligst!

Av andre kommentarer som var verd å merke seg bortsett fra at «Denne (Hansa, red.anm.) var klart best», var «denne (Santa Clausthaler, red.anm.) smakte jo honning» og «dette (Underlig Jul red.anm.) var for sært for meg».

PS! Finaledeltakerne (3 stk) fikk i oppgave å peke ut hvilken av ølene som var alkoholfri. 1 av 3 greide dette…

One response to “Blindtest juleøl 2011

  1. Tilbaketråkk: #42. Nøgne Ø Underlig Jul | Skumringen Ølblogg·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s