Blindtest juleøl 2012

Lørdag 8. desember ordnet undertegnede julekrydderinspirert hvalgryte, og trommet sammen til uhøytidelig førjulsmoro med sosialt samvær og blindtest av et solid utvalg av årets juleøl. Oppgaven til de fremmøtte var egentlig bare å ordne 3-5 juleøl hver, som skulle blindtestes – dvs smakes, luktes og sees (ikke nødvendigvis i den rekkefølgen). Vi endte opp med 15 øl. Som en del av testen ble det bestemt at det var fullt mulig å ende opp med flere av samme øl, noe som viste seg å bli en eventualitet som ble gjeldende. I tillegg ble det også medbrakt ett hjemmebrygg, som også ble vurdert på høyde med de andre, i tillegg til ett brygg som hadde fått noen år på baken. Ølene ble vurdert på utseende, fylde/konsistens, lukt og smak, og fikk også en totalscore som var de fire nevnte delscorene dividert på 4.

Utvalget var spennende, UTROLIG variert, og også særdeles alkoholsterkt. Alt i alt ble det en vellykket kveld og opplevelse, med et litt uventet resultat. Nedenfor presenteres resultatene, med ølene presentert i motsatt rekkefølgen av hvilken plass de endte på (fra siste til første plass), og med bilde, totalscore, plassering og vurderingen panelet totalt sett ga den. Undertegnede vil presentere ølene med eget terningkast i en egen vurdering á la tidligere ølvurderinger.

13. PLASS: DAHLS JULEBRYGG (0,5 L BOKS, BUTIKK)

Panelet sto samlet bak vurderingen om at dette var blant testens desidert svakeste bidrag (plasseringer: 12-14-15-15). Ølet ble fort stemplet som butikkøl, og ord som «pils» og «skvip» ble også nevnt. Ølen samlet massevis av 1´ere og 2´ere på alle vurderingskriterier.

Totalscore: 1,9/10

12. PLASS: RINGNES JULEØL (0,5 L BOKS, BUTIKK)

Nok et butikkøl som jevnt over i panelet scoret svakt. Ølen oppnådde plasseringene 11-13-13-15, og ble beskrevet med ord som svakt, smakløst, honningpreget aroma, tynt, lite ettersmak, tynt skvip og butikk. Lite flatterende, med andre ord.

Totalscore: 2,6/10

10. PLASS (DELT): HANSA EKSTRA VELLAGRET JULEBRYGG 6,5% (0,33 L FLASKE, POL)

Hansas 2012-utgave av alkoholsterke ekstra vellagret havnet skuffende langt nede på listen, men ender opp med en noenlunde habil totalkarakter likevel, altså langt unna å havne i en eventuell «dårlig øl»-kategori. Men likevel; blant de svakeste i testen. Dette var ett av tre brygg som ble smakt to ganger, og panelet delte ut totalkarakterer som varierte fra solide 7,5 og helt ned til 2,0 (!). Karakteristikken var positive «julesmak, klassisk, tungt» til negativt ladde «brus, tynn, lite av alt». Av lukter og smaker ble det nevnt litt lakris, litt kaffepulver, søtlig i smaken og litt brusaktig. Delt panel altså.

Totalscore: 4,0/10

10. PLASS (DELT): FREDRIKSTAD JULEØL 6,5% (0,33 L FLASKE)

Dette var ukjent territorium for de fleste av paneldeltakerne, men denne scoret på alt fra lukt til utseende ganske likt, både hos hver enkelt tester, men også oss testere imellom. Den scoret fra 3,0 til 6,0 på alle områder, og ble omtalt som litt kjip, litt røykpreget, brusaktig, lukt av tørrfisk, og blottet for ettersmak.

Totalscore: 4,0/10

8. PLASS (DELT): NØRREBRO JULEBRYG (0,5 L FLASKE, POL)

Det danske innslaget i årets juleøltest havnet midt på treet hos de fleste, og nettopp disse ordene gikk igjen i flere av totalvurderingene. «Rar» og «lite juleaktig» ble også nevnt, mens mer spesifikt ble det nevnt «brus, clementin, belgisk, sitrus og lakris» når smak og lukt skulle beskrives. Noen strakk det så langt at de definerte den som å lukte juletre, så litt jul ble den altså assosiert med.

Totalscore: 4,5/10

8. PLASS (DELT): ÆGIR JULEBRYGG (0,5 L FLASKE, BUTIKK)

Ægirs butikkjuleøl for året endte heller ikke så høyt oppe på listene, og en fantastisk totalscore ble det jo heller ikke. Den ble beskrevet som litt slapp i konsistensen, og brent smak og ingefæraroma gikk igjen hos flere. Lite å skrive hjem om totalt sett, men som alternativt jueløl er den helt gjennomsnittlig. Panelet plasserte den fra 5. til 12. plass, så vi var likevel ganske delte i hvorvidt vi likte disse trekkene eller ikke.

Totalscore: 4,5/10

7. PLASS: HOPSDALS HJEMMEBRYGGEDE

Testens eneste hjemmebrygg havnet på en respektabel 7. plass, og plasserte seg midt på tabellen, foran bryggeribautaer som Hansa, Ringnes, Ægir og Dahls. Panelet gav totalscorene 6,3-6,5-6,5-5,5, så at man var enige her er det ingen tvil om. Pepperkake, kardemomme, juletre og dessert ble nevnt, og dette totalt sett gjør at ølen får en score som plasserer den godt plassert blant ølene som får over middels vurdering. Sannsynligvis et meget godt øl til julekveldene!

Totalscore: 6,2/10

6. PLASS: AMAGER IPA (0,5 L FLASKE, 7% POL)

Panelet ble fort enige om at dette umulig kunne være et juleøl, og da fasiten ble slengt på bordet, ble jo disse antakelsene bekreftet. Likevel ble ølet drukket, testet og vurdert, og havner på listen åkke som. Det ble fort antatt at det dreide seg om amerikanskinspirert IPA, med sitrus og bitterhet som klareste indikatorer. Den ble i tillegg beskrevet som frisk og rusbrus-aktig, men generelt scoret den veldig bra.

Totalscore: 6,4/10

4. PLASS (DELT): AASS JULEØL PREMIUM 9% (0,33 L FLASKE, POL)

Det nærmer seg de øverste plasseringene, og denne ekstra sterke fra Aass var blant dem som lå nærmest pallen. Sterk, mørk og smaksrik var ord som gikk igjen, mens noen syns den ble litt for heftig, både fylde og sødme. Den fikk plasseringene 2-6-5-8, så panalet var delt, men enig i at den hørte generelt sett hjemme blant øvre halvdel. Smak og behag er jo subjektivt. Bred enighet var det også om at den så ut og luktet bedre enn den smakte.

Totalscore: 6,6/10

4. PLASS (DELT): HAANDBRYGGERIET NISSEFAR 2012 (0,5 L FLASKE, POL)

Denne var også representert to ganger i testen, noe som alltid byr på en utfordring.  INGEN gjenkjente den fra «isted». Her var panelet enig om at dette var skikkelig god og mer utpreget juleøl. Ren, heftig, grumsete, kaffepreget og mørk var det bred enighet om, og enkelte liker selvsagt denne typen øl, kaffe- og røykpreget, bedre enn hva andre gjør. Andre beskrivelser var «høy viskositet, eldhus, røyk og bitter.» Det ble ikke voldsomt høy totalscore likevel, men Nissefar snuste på pallen i denne kåringen. Den varierte fra 5,0 til 8,0 i totalscore, noe som indikerer litt uenighet i hvor god den var.

Totalscore: 6,6/10

BRONSE: NØGNE Ø GOD JUL 2012

Nederste pallplass går til årets utgave av God Jul – det hersket bred enighet om at denne lå i toppsjiktet. Røykpreg ble tidlig nevnt, mens andre igjen sammenlignet lukt og delvis smak med enn viss kroppsvæske (skal ikke nevnes hvilken). Uenighet var det altså også, selv om 75% av panelet scoret den meget høyt. De fleste sendte tankene i retning av Nøgne Ø, hvilket stemte. Generelle betraktninger var det letteste når det gjaldt dette brygget, og de fleste beskrev det altså som «typisk jul» og «svært godt».

Totalscore: 7,1/10

SØLV: NØGNE Ø SPECIAL HOLIDAY ALE

Et spennende bekjentskap, kanskje mer et sesongøl enn et typisk juleøl, men større og bredere offisielle tester har tatt dette brygget med i sine vurderinger. Det hersket også hos oss bred enighet om at dette var meget godt, bare innkjøperen selv var litt skeptisk. Her ble det nevnt både lakrisbåter, juletrefot, skarp bitterhet, ettersmak med blomster, julekrydder og kanel, og ga en totalt sett flatterende beskrivelse. Plasseringene 1-1-7-2 er dekkende nok, og en totalscore på 9,3 hos én av oss er verd å sette utropstegn ved.

Totalscore: 7,6/10

GULL: NØGNE Ø GOD JUL 2008

Testens vinner er altså en gammel kjenning, og klassifiseres nok ikke til å være blant årets juleøl. Likevel er den gullmedaljevinner, og illustrerer altså at det kan skje mye med et brygg på fire år. Årets utgave scoret altså nesten like bra, men storebroren var noen hakk bedre. Også her ble det nevnt jul ,røyk, lakris, mat, sigaretter, kaffe og julekrydder, og dette var nok til å hente pokalen. Plasseringene var 3-2-3-1, og hadde det ikke vært for at ett panelmedlem ikke helt likte denne typen øl, hadde den scoret mye høyere. Panelet gratulerer Nøgne Ø, ikke minst med å kapre samtlige pallplasser med sine 3 representerte brygg i denne testen.

Totalscore: 7,9/10

2 responses to “Blindtest juleøl 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s