Vurderingskriterier

Hvordan vurderes øl opp mot hverandre?

Siden årsskiftet 2011/12 startet dokumentasjonen av øl jeg har smakt. Bilde, minianmeldelse og terningkast. Innledningsvis har det blitt mye butikkøl. Mye på grunn av tilgjengelighet, men også grunnet økonomi. Og det er jo greit å ha unnagjort «pliktløpet» før man kan gå til det virkelige verket – polhyllene og barene. Men butikkølet skal smakes, vurderes og settes opp mot det andre, og per idag er det overraskende mange butikkøl som klarer seg meget bra mot polvarene. Dette vil terningkastene indikere. Da ølkjennskapen og -erfaringen har hatt ganske bratt kurve det siste knappe året, vil leserne nok skjønne at flere av ølene som tidlig ble vurdert, har tynt sammenligningsgrunnlag av en relativt fersk anmelder. Det er litt derfor jeg håper på å kunne hente frem igjen noen av disse som ble tidlig anmeldt, og gi dem en «ny sjanse» på et senere tidspunkt.

En øl konkurrerer direkte mot en annen. Her er det ikke et rangeringssystem for alkoholfrie, eller et annet system for amerikanske pale ales. Her er alle jevnbyrdige, og konkurrerer i èn og samme klasse. Urettferdig? Ikke i mine øyne. Derfor blir det slik.

Siden kunnskapen om øl ikke er på papiret, vil jeg også ta meg den frihet til å henvise til RateBeer.com’s definisjoner på øltyper.

Hver enkelt øl er anmeldt på et fullstendig subjektivt grunnlag. Generelle vurderingskriterier for terningkast følger under:

Terningkast 6 – Dette skal være meget spesiell øl. Ikke bare kvalitet og klasse i ALLE ledd, men også med det lille ekstra! Få øl rekker helt opp hit.

Terningkast 5 – Bunnsolide saker! Kan gjerne være standardøl, som virkelig treffer blink.

Terningkast 4 – Øl av bra kvalitet, som leverer varene, rett og slett! Mangler litt ekstravaganse eller kvalitetspreg, men alt i alt over gjennomsnittlig god øl.

Terningkast 3 – Gjennomsnittlig øl, hverken god eller dårlig. Trenger en viss særegenhet, men har gjerne også tydelige mangler.

Terningkast 2 – Øl med tydelige mangler, pregløst, smaksfattig eller kjedelig. Kan egentlig ikke brukes til noe, i mine øyne.

Terningkast 1 – Styr unna!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s